Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2015 00:53 - Пърси Джаксън и Боговете на Олимп/Percy Jackson and the Olympians
Автор: flawlessmuffin Категория: Забавление   
Прочетен: 476 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 23.01.2016 13:02


Фенове сте на гръцката митология? Или на водата? На момчета протагонисти? Или като мен, (освен на всичко останало) на книги, в които главните герои постъпват в нещо? Каквото и да е. Училище. Игри. Лагер. Академия. Нещо. Толкова е вълнуващо. Та, ако някое от тези е вярно за вас, "Пърси Джаксън" ще ви хареса. Със сигурност.
Сложно е. Първо, авторът на книгите е Рик Риърдън. А книги много. Главната поредица е "Пърси Джаксън и боговете на Олимп" и има шест книги. За тях ще говоря и аз, тъй като не съм чела останалите. Другата поредица, която възнамерявам да прочета, е "Героите на Олимп", също с шест книги. Проблемът ми е, че пет от тях са по 20 лв., а аз имам да купувам доста книги. #fangirlproblems

Въведение:

Връх Олимп се мести заедно с центърът на модернизацията. Сега това е Ню Йорк и Олимп се намира на върха на Емпайър Стейт Билдинг, на шестстотния етаж.
Лагерът на нечистокръвните е безопасно място за полубоговете, защитено с магическа бариера. Там децата на боговете могат да се обучават да се пазят от чудовищата, които го търсят. Задача на сатирите в лагера е да излизат под прикритие, да търсят полубогове и да ги водят със себе си обратно, преди чудовищата да са ги надушили. Много деца обаче не успяват да стигнат до лагера и умират по пътя. Други пък не са известни на сатирите и дори нямат шанса да разберат какви са. Някои имат щастието да не са на радара на чудовищата и да водят спокойния живот на нормалните хора. А някои, тези, които стигат до лагера, ги чака съдбата на герои. 

Устройство на лагера:
Главен обучител на лагерниците е мъдрият кентавър Хирон, а директор е Олимпийския бог Дионис, или господин Ди. Той е наказан от Зевс са прекомерната обич към виното, като е изпратен да наглежда децата на боговете. Дионис няма право да се докосва до алкохол, за да бъде трезвен. 
В лагера има дванайсет хижи - по една за всеки от боговете. Децата им се настаняват в хижите на родителите си. Хижите на Зевс, Посейдон и Хадес са необитаеми, защото след Втората световна война тримата главни богове се договарят да нямат повече деца, защото децата им са прекалено могъщи, за да съществуват. 
Обикновено боговете признават повечето си деца - тези, които имат славно бъдеще или голяма сила. Когато бог реши да признае детето си, над главата му се появява изображение на знака на съответния бог. Непризнатите, тези, за които не се знае кои са родителите им, се настаняват в хижата на Хермес. 
Полубоговете имат уроци по стрелба с лък, конни надбягвания, ръкопашен бой, и всичко, което би им помогнало да оцелеят. Редом с това те играят волейбол, тенис, футбол и други. 
В лагера се намира оракулът на Делфи. Духът му обитава стара мумия на тавана на главната сграда. Обикновено, когато трябва да се поеме на подвиг, героите са изпращани при оракула, за да им даде насоки или да произнесе предсказание. 
Редом с полубоговете и сатирите в лагера живеят и горски и водни нимфи. 

"Пърси Джаксън и боговете на Олимп"

1. Похитителят на мълнии 
Пърси Джаксън никога не е бил нормален. Момче с дислексия, дефицит на вниманието и родено да създава проблеми. Той живее с майка си и отвратителният ѝ приятел в Ню Йорк и няма приятели, освен странният куц Гроувър с оригинално чувство за хумор. Когато Пърси навършва 12 обаче, странни неща започват да се случват около него. Възможно ли е учителят му по история да не е от този свят, а учителката по математика да е противно зло създание? Отговорът е да. Учителят му по математика, Хирон, се оказва кентавър и директор на лагер за защита на полубогове като Пърси - лагерът на нечистокръвните. Гроувър е сатир и пазител на Пърси, и сега той трябва да го отведе в лагера. Защото чудовищата надушват полубоговете и отчаяно искат да ги убият. Особено най-силните от тях, а Пърси е точно такъв. 
Пърси заминава с майка си Сали и Гроувър за лагера. По пътя обаче са нападнати от минотавър. Гроувър и Пърси избягват зад магическата защитна стена на лагера, но майката на Пърси се разгражда на светлина и изчезва. 
Сега от младия Джаксън зависи да се впише в лагера. Той е настанен в жижата на Хермес, където се запознава с Люк - чаровен и мил син на Хермес, който е готов да му помогне с приобщаването. Пърси среща и Анабет - красива и интелигентна дъщеря на Атина с поведение на лидер и командващ маниер. Анабет е влюбена в Люк, защото той е я открил, когато е била малка, и заедно са стигнали до лагера. 
По време на една игра на "плени знамето" Анабет е на път да победи Пърси, когато той се излекува при досег с водата. Това шокира всички, тъй като само син на Посейдон би направил това. В този момент над главата на Пърси се появява морскозелен тризъбец - знакът на бога на моретата. Пърси се мести в лагера на Посейдон, където живее сам. 
Междувременно боговете на Олимп имат проблем. Всички са видели признаването на Пърси като син на Посейдон. Мълнията на Зевс, най-великото оръжие, липсва. Сега Зевс обвинява Пърси в кражба, под предлог, че щом Посейдон е нарушил клетвата за децата, синът му без проблем може да е крадецът. Посейдон е убеден, че синът му не е откраднал мълнията, но няма какво да направи. 
Боговете възлагат на Пърси да докаже, че не е крадецът, като намери мълнията. Хадес също е заподозрян - мотивът му е отмъщение за прогонването му от Олимп. Сега Пърси, Анабет и Гроувър поемат към подземното царство, за да вземат мълнията от Посейдон. 
Пътят към подземното царство обаче ще се окаже по-труден от очакваното, с безброй капани и група чудовища по петите им. В подземното царство ги очакват още изпитания, а когато най-сетне открият мълнията.. дали този, когото са смятали за приятел, няма да се окаже най-големият им враг?

2. Морето на чудовищата 
След наистина странен час по физическо Пърси се принуждава да замине за второто си лято в лагера заедно с Анабет, която идва да го вземе, и Тайсън - аутсайдерът, който се оказва циклоп. Те намират лагера под нападение, защото дървото на Талия, което осигурява магическата защита, е отровено от някого. Хирон е уволнен, защото е смятан за виновника. Дървото на Талия може да бъде спасено само от златното руно. 
(Талия е дъщеря на Зевс, загинала, докато защитава Люк и Анабет по пътя им към лагера. Дървото е издигнато в нейна чест на мястото, където загива, на косъм от безопасността. Заедно с Пърси, Талия е дете на един от Тримата големи и пророчеството, оповестяващо, че полубог ще унищожи или спаси Олимп, може да се отнася и за нея. Това едновременно радва и разстройва Пърси). Тайсън, когото Посейдон признава за свой син, Анабет и Пърси тръгват заедно на таен подвиг за златното руно. По пътя те спасяват Гроувър от островът на Полифем и са спасени от Клариса. Какво обаче крои Люк на кораб насред Бермудския триъгълник? И след като руното е обратно в лагера, кой ще спаси Пърси и останалите? 
Сигурно ли е, че пророчеството е за Пърси? Не съвсем. Защото сега дървото на Талия е изцелено и магическата бариера е възстановена. А Талия Грейс се появява в лагера от плът и кръв. 

3. Проклятието на титана
Пърси, Анабет и дъщерята на Зевс Талия заминават за военното училище "Уестоувър Хол", за да заведат откритите от Гроувър полубогове Бианка и Нико Ди Анджело в лагера на нечистокръвните. Мисията им обаче не върви по план и Анабет е отвлечена от мантикор. Артемида се появява с ловджийките си и спасява останалите, след което ги изпраща заедно с ловджийките и брат си Аполон в лагера. Самата тя тръгва да търси Атлас. Пърси не спира да се притеснява за Анабет и отчаяно иска да тръгне на подвиг, за да я спаси. Оракулът обаче предсказва, че на подвиг ще поеме група от петима, и двама от тях няма да се върнат живи. Свиква се съвет и е решено да заминат Талия, Гроувър, ловджийката Зои Нощната сянка, Бианка и още една ловджийка. Тя обаче е възпрепятствана и останалите четирима заминават. След разговор с Нико Ди Анджело Пърси потегля след тях с пегаса си Блекджак. Пърси подслушва разговор на Люк с "Генерала" и разбира, че приятелите му са в опасност. Затова ги настига и потегля с тях. В сметището на боговете Бианка загива, за да спаси групата. Кой ще е другият загинал? И какво ще се случи, когато двама приятели от детинство се изправят един срещу друг? 

4. Битката за Лабиринта
Пърси за пореден път започва да учи в ново училище. Там той среща Рейчъл Елизабет Деър, смъртна, която вижда през мъглата. Двамата виждат две чудовища с облик на мажоретки и Пърси убива едната, обяснявайки на Рейчъл, че е полубог. След това я оставя и заминава за лагера на нечистокръвните. По пътя среща Анабет, която е раздразнена, че се мотае със смъртна. 
В лагера има нов инструктур по бойни изкуства, Куинт. Гроувър има проблеми със Старейшините на сатирите, защото не е открил бога Пан. 
По време на битка, организирана от Куинт, Анабет и Пърси инцидентно откриват вход към Лабиринта. Клариса и Анабет подозират, че Люк ще използва този вход, за да нападне лагера, служейки си с нишката на Ариадна. Анабет получава пророчество и слиза в Лабиринта, за да спре Люк, заедно с Тайсън, Гроувър и Пърси. Хирон я предупреждава, че трима герои е стандартната конфигурация за подвизи, но Анабет е шокирана от пророчеството си, което не им казва докрай, и отказва да остави някой от тях. Пърси се бои, че Нико Ди Анджело ще съживи сестра си и ще тръгне след него. (Нико може да съживява, защото той и Бианка са деца на Хадес. Тоест, и Тримата Големи са нарушили правилата. Зевс с Талия, Посейдон с Пърси и Хадес с Бианка и Нико). 
След няколко премеждия като среща с Хера, бога Янус, кошмари с Дедал и крал Минос, групата продължава по пътя си. Освобождават сторъкия Бриарей и срещат Нико, придружаван от полу-възкресената Бианка и духа на крал Минос. След това се разделят - Тайсън и Гроувър поемат да търсят Пан, а Анабет и Пърси отиват до връх "Света Елена". Там Пърси почти не загива в битка с телкините, но масивно земетресение го изхвърля от вулкана. Той се озовава на острова на Калипсо и е почти убеден да остане с нея завинаги. Пърси осъзнава, че знае как да се ориентира в Лабиринта. Той и Анабет заминават за Манхатън да вземат Рейчъл, която притежава зрението и вижда пътя. Откриват Дедал и го убеждават да мине на тяхна страна. Нишката обаче вече е в Люк, който залавя групата. Оказва се и че духът на Минос е мамел Нико да възкреси него, а не Бианка. Групата открива местоположението на титаните, Кронос се е вселил в Люк. След среща с бога Пан те се завръщат в лагера, за да се подготвят за нападението. 
Лагерниците успяват да отблъснат армията на Люк обратно в Лабиринта. Куинт, който се оказва Дедал, дава на Анабет лаптоп с проектите си и загива, за да разруши Лабиринта, обвързан с жизнената му сила. Армията на Люк е частично погубена, но той е още жив. 
Пърси се връща в Ню Йорк за новата учебна година. На петнайсетия си рожден ден той е посетен от баща си и от Нико Ди Анджело, който му казва как да победи Люк веднъж завинаги. 

5. Последният олимпиец 
Докато е на среща с Рейчъл Деър, Пърси е извикан от Чарлс Бекендорф в помощ за атаката срещу "Принцеса Андромеда". Чарлс се жертва, за да унищожи кораба, а Пърси бяга. Той се събужда в двореца на Посейдон, в момента обграден от войските на Океан, и баща му го изпраща да чуе пророчеството в лагера на нечистокръвните. 
Пърси информира лагера, че сред тях има шпионин на Люк, и прочита пророчеството за героя, който ще унищожи или спаси Олимп, щом навърши 16. Той обаче е твърде объркан от всичко, случващо се в лагера, както и от чувствата си към Анабет и Рейчъл. Затова заминава с Нико, за да научи плана му. Двамата искат благословия от майката на Пърси, за да се изкъпе той в реката Стикс и да стане непобедим като Ахил. След като Нико го предава на баща си срещу информация, а после го спасява, Пърси влиза в Стикс и напуска подземното царство като побеждава войниците на Хадес. Кронос забавя времето около Ню Йорк, а титана Морфей приспива всички смъртни в града, за да избегне външна намеса. Боговете не могат да помогнат на отбраната, защото се бият срещу Тифон. 
Пърси повежда кентаври, нимфи, сатири, лагерници, ловджийки и статуи срещу армията на титаните. От 40 лагерници оцеляват 16, а Анабет е лошо ранена (спасява Пърси, за да не го уцели Иън в Ахилесовата пета). 
Рейчъл, изживяла няколко ясновидски момента, долита от ваканцията си, за да каже на Пърси, че пророчеството не е за него, и че титаните имат чудовище, което само дете на Арес може да убие. Силена Берегард се появява, дегизирана като Клариса, предвождаща лагерниците от хижата на Арес. Тя е смъртно ранена и преди да издъхне, признава на истинската Клариса, че е била шпионинът на Люк. 
Пърси убеждава Посейдон да се включи в защитата срещу Тифон. Но дори когато Хадес, Нико и армията им се присъединяват към отбраната на Емпайър Стейт Билдинг, титаните успяват да проникнат на Олимп. 
Докато Пърси и Кронос се борят без надмощие, Люк поема контрол над съзнанието си, когато се налага да нарани Анабет. Както казва пророчеството, Пърси взема важно решение като му дава ножа на Анабет, за да се нарани на смъртното си място и да убие духа на Кронос. Докато Люк умира, Анабет му признава, че го е обичала като брат. 
Олимп е спасен и полубоговете са наградени за лоялността си в битката. Рейчъл Деър става новият Оракул и изрича следващото пророчество (Водещо към новата поредица). Пърси и Анабет най-после се събират и се връщат в смъртния свят с финалните думи на Пърси "За пръв път не погледнах назад". 

Нямам повече коментари. Грабваща, уникална, интригуваща книга с темпо и интересни герои, благодарение на която имам надежди да завърша по литература, учейки Илиада. 
Прочетете я. 
- Muffin 








Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: flawlessmuffin
Категория: Забавление
Прочетен: 20740
Постинги: 23
Коментари: 4
Гласове: 12
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930